Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

Nu zijn kerken aan de beurt

28 maart 2015

Even een uitstapje. Na het industrieel erfgoed komt BOEI, de landelijke organisatie die zich bezighoudt met herbestemmen van industrieel erfgoed ook op voor de kerken. Wibo Burgers leverde onderstaande bijdrage.

BOEi-ook in religieus erfgoed

BOEi, de organisatie die al twintig jaar verdienstelijk werk doet op het gebied van het behoud en hergebruik van industrieel erfgoed, heeft in de afgelopen jaren haar werkterrein uitgebreid naar kerkelijk en agrarisch erfgoed.

Daartoe zijn indertijd twee dochterondernemingen opgericht, Boerderij & Landchap en Kerk & Klooster. Onlangs heeft de BankGiro Loterij aan BOEi Kerk & Klooster een bijdrage van 500.000 euro toegekend voor de herbestemming van religieus erfgoed. Dit bedrag komt bovenop de jaarlijkse ondersteuning die de organisatie van de BankGiroLoterij ontvangt.

Door eerdere bijdragen konden religieuze monumenten behouden blijven. zoals de Clemenskerk in Hilversum, waar een grootscheepse restauratie werd uitgevoerd, de Martinuskerk in Schellinkhout en de middeleeuwse kerk van Sint Anna ter Muiden in Zeeuws-Vlaanderen, waar momenteel gerestaureerd wordt.
Kerk en watertoren

BOEi heeft ook het witte kerkje van Castricum en de bijbehorende watertoren verworven. In het begin van de vorige eeuw werd hier een psychiatrische gemeenschap opgericht. Het hiertoe behorende kerkje is onlangs overgedragen aan BOEi. Dat geldt ook voor de tot het complex behorende watertoren. Beide objecten, kerkje en watertoren, dateren van 1908 en zijn beide rijksmonument. Er lijken voor het kerkje goede kansen op herbestemming te zijn, gezien de ligging in de duinen.

Over industrieel en kerkelijk erfgoed zegt Ab Welgraven, bestuurslid van Stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed (BHRE). zegt daarover in de Nieuwsbrief van BOEi: 'BOEi is begonnen met het herbestemmen van industrieel erfgoed, want dat kwam het eerst in gevaar. Maar nu zijn de kerken aan de beurt.'

 

Ingangsportaal van de Gestichtskerk - Bakkum - 20396809 - RCE

Het witte gestichtskerkje waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht. Foto: Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden