Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

STIEL start radio-serie over Leidse industrieel verleden op Holland Centraal

Eerste aflevering over het Slachthuis

In 1999 sloot het Slachthuis na zo’n honderd jaar. Met de recente opheffing van de veemarkt in de Groenoordhallen is daarmee een einde gekomen aan de prominente vee- en vleesindustrie in Leiden. De nodige Leidenaren hebben op het Slachthuisterrein gewerkt als keurmeester of slachter. Bovendien hebben veel Leidenaren van het daar gekeurde en geslachte vlees geproefd bij Leidse slagerijen en de vrijbank. Zeker nu het Slachthuisterrein haast onherkenbaar wordt heringericht en de keurmeesterwoningen waarschijnlijk verdwijnen, is het zaak het vroegere werkend leven daar in kaart te brengen met hulp van voormalige werknemers.

De Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) zet zich al bijna twintig jaar in voor het behoud van monumenten van werk en techniek in Leiden. Het is niet alleen van belang om die monumenten uit Leids industrieel verleden te bewaren, maar ook nieuwe generaties uit te leggen wat de historische waarde daarvan is. Daarvoor geeft STIEL haar kwartaalblad STIELZ uit en beheert het de website www.stiel-leiden.nl. In samenwerking met de Dirk van Eck-stichting voor sociaal-economische geschiedenis, de lokale radiozender Holland Centraal en stadshistoricus Cor Smit begint STIEL daarvoor nu ook een radioserie over Leids industrieel verleden.

De twee radio-uitzendingen over het Slachthuis zijn op maandag 3 april en 10 april, beide keren tussen 13h00 en 14h00 in de rubriek "De Fabriek" van het programma Centraal Nieuws. HC-verslaggever Sebastiaan van der Lubben spreekt dan op locatie met de volgende personen om het beeld uit het slachthuisverleden op te roepen:

• Irene Riethoven verkoper bij de Vrijbank
• Victor Riethoven loonslachter (heeft laatste slacht in Slachthuis verricht)
• Godert Volbeda keurmeester
• Bram Pater buurtbewoner van Slachthuis
• Cor Smit stadshistoricus en auteur van studie naar Slachthuis


De uitzendingen zullen worden herhaald op maandag 17 en 24 april. Daarna zullen ze ook te beluisteren zijn op de website van STIEL, www.stiel-leiden.nl. Volgende uitzendingen zullen in het teken staan van onder meer brood & meel, bollen & bloemen, drukkerijen en textiel in Leiden.

Voor meer informatie kan u terecht bij STIEL-voorzitter Hans Vollaard, 071 – 576 5564.

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden