Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

In de radioserie over Leids industrieel verleden

Uitzending over het Meelfabriekcomplex

In 1988 sloot het Meelfabriekcomplex na een eeuw de deuren. Vanuit dit markante gebouw aan de Zijl leverden Leidse werknemers jarenlang een fors aandeel van de Nederlandse meelproducten. Het Meelfabriekcomplex is vervolgens maar net aan de sloophamer ontsnapt, ook al herbergt het de nodige kunststukjes van Leidse architecten. Nu is de Meelfabriek nog een de weinige industriële complexen in een Nederlandse binnenstad. Op aanvraag van STIEL is het gehele Meelfabriekcomplex in 2000 tot Rijksmonument uitgeroepen. Nu is het hopen op een goede herbestemming, zodat het zich kan meten met de Van Nellefabriek in Rotterdam en de Amsterdamse Westergasfabriek.

De Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) zet zich al bijna twintig jaar in voor het behoud van monumenten van werk en techniek in Leiden. Vooral voor de Meelfabriek heeft ze zich al die tijd moeten inzetten. Het is niet alleen van belang om monumenten uit het Leids industrieel verleden te bewaren, maar ook om uit te leggen wat hun historische waarde is. Daarvoor geeft STIEL haar kwartaalblad STIELZ uit en beheert het de website www.stiel-leiden.nl. In samenwerking met de Dirk van Eck-stichting voor sociaal-economische geschiedenis, de lokale radiozender Holland Centraal en stadshistoricus Cor Smit maakt STIEL daarvoor nu ook een radioserie over het Leids industrieel verleden.

De radio-uitzendingen over het Meelfabriek-complex is maandag 2 juli op Holland Centraal in het programma Centraal Nieuws (12h00 – 14h00). HC-verslaggever Francine Wildenborg spreekt op locatie met de volgende personen om de bijzondere waarde van het Meelfabriek-complex toe te lichten:

• Reinier Verbeek Leids architect, bedenker van herbestemming Meelfabriek
• Cor Smit stadshistoricus
• Hans Vollaard voorzitter STIE

De Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS) wilde helaas niet meewerken aan de uitzending om uit te leggen welke plannen zij heeft met het Meelfabriek-complex.

De uitzendingen zullen worden herhaald op Holland Centraal. Later zullen ze ook te beluisteren zijn op de website van STIEL, www.stiel-leiden.nl. Volgende uitzendingen zullen in het teken staan van onder meer bollen & bloemen, drukkerijen en textiel in Leiden.

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden